Πρόγραμμα Erasmus+

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).

Το σχολικό έτος 2016-2017 το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής συμμετέχει στη Δράση ΚΑ1/Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος Erasmus+ με ομάδα έξι καθηγητών (δύο ομάδες των τριών ατόμων).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη της πρώτης ομάδας (κύριος Καϊσίδης, κύριος Σαραντόπουλος, κυρία Ταράτσα) στην Φινλανδία-Ελσίνκι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι εκπαιδευτικοί:

 1. Ενημερώθηκαν για την ιστορία της Φινλανδίας.
 2. Ενημερώθηκαν για το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 3. Επισκέφτηκαν σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 4. Παρακολούθησαν μαθήματα μέσα στις τάξεις.
 5. Ενημερώθηκαν για τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία (π.χ. μάθημα μέσω συζήτησης σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας στις οποίες υπάρχουν καναπέδες, σκαμπώ, τραπέζια)
 6. Ενημερώθηκαν για τη χρήση της νέας τεχνολογίας στη διδασκαλία (χρήση διαδραστικών πινάκων, χρήση σύγχρονων συσκευών από τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων).
 7. Επισκέφτηκαν χώρους πολιτιστικής εκπαίδευσης μαθητών (Ateneum Gallery, Νησί Suomelina).
 8. Επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα του Ελσίνκι.

Τα κύρια στοιχεία του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος συνοψίζονται παρακάτω:

 1. Καλή συνεργασία κι όχι ανταγωνισμός.
 2. Ίσες ευκαιρίες για όλους.
 3. Εμπιστοσύνη μεταξύ των μαθητών, μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων.
 4. Ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, είτε ο μαθητής ζει στην πρωτεύουσα, είτε σε απομακρυσμένη περιοχή.
 5. Εκπαίδευση σε ρεαλιστικές συνθήκες (αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση).

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ ολοκληρώνεται στον Ιούλιο του 2017 με την αναχώρηση της δεύτερης ομάδας εκπαιδευτικών (κύριος Ασημακόπουλος, κυρία Κουρεμένου, κύριος Μπαλάσκας).

Δείτε φωτογραφίες από την επίκεψη της πρώτης ομάδας στην Φινλανδία. Φωτογραφίες: Ταράτσα Ασημίνα