Βότανα ένα φάρμακο της φύσης

Ερευνητική Εργασία » Βότανα ένα φάρμακο της φύσης

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής, οι μαθητές επέλεξαν να διερευνήσουν την αξία και τη χρήση των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ανακάλυψαν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να τα εισάγουμε στις καθημερινές μας συνήθειες, είτε ως ροφήματα είτε ως συμπληρώματα διατροφής, στη μαγειρική κ.α.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φύση προστατεύει τον άνθρωπο από διάφορες παθήσεις, μπορεί να καταπραΰνει το άγχος, πονοκεφάλους, στομαχόπονους κ.α. και ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών και φαρμάκων που προκαλούν παρενέργειες και εθισμό.

Είναι γεγονός πως τα βότανα από την αρχαιότητα ήδη χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους χάρη στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Πράγματι, τα βότανα ήταν ανέκαθεν ευρέως διαδεδομένα σε οποιαδήποτε μορφή όπως το ρόφημα και η αλοιφή, αφού η σημασία τους και τα οφέλη που προσφέρουν στον άνθρωπο ήταν αναγνωρισμένα. Ήδη από την αρχαιότητα οι ανατολικοί λαοί αλλά και οι Έλληνες κατά την κλασική εποχή, ανέπτυξαν τη βοτανική ως επιστήμη προκειμένου να θεραπεύουν διάφορες ασθένειες

Αρχικά, αξίζει να αναφερθούμε στην αξιοσημείωτη ποκιλία βοτάνων που διαθέτει ο Ελλαδικός χώρος. Ορισμένα από τα βότανα που συναντάμε στη χώρα μας είναι το πράσινο τσάι ,το χαμομήλι, η καλέντουλα,η τσουκνίδα ,η λουίζα κ.α. Η χρήση των βοτάνων είναι αρκετά διαδεδομένη, με συνηθέστερη μορφή χρήσης τα ροφήματα και τις αλοιφές, τα οποία συναντάμε σε φαρμακεία, οπωροπωλεία ,παντοπωλεία και άλλα καταστήματα υγιεινών τροφών

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην επισημάνουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη σημασία των βοτάνων. Είναι αλήθεια πως τα βότανα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού προσφέροντας του πολλά οφέλη .Διάφορα βότανα όπως η λουίζα, το ιπποφαές, το πράσινο τσάι κ. α. συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνουν την ευεξία και την πνευματική διαύγεια του ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη που χαρίζουν τα βότανα στον οργανισμό, αξίζει να σημειωθεί πως αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία του ανθρώπου.

Κλείνοντας οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα βότανα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και πως συντελούσαν από πάντα στη διατήρηση της υγείας του.

Δείτε την παρουσίαση των μαθητών ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση