Ταξιδεύοντας τον κόσμο

Ερευνητική Εργασία » Ταξιδεύοντας τον κόσμο
 
  • Ποια είναι η προσφορά και ποιο το όφελος που αποκομίζουμε από ένα ταξίδι, από τη γνωριμία μας με έναν άλλο πολιτισμό; Λέγεται ότι τα ταξίδια διαμορφώνουν την προσωπικότητα των νέων και συμβάλλουν στη διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης?.
  • Κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου οι μαθητές του Α4 πρώτου Γενικού Λυκείου Αγίας Παρασκευής επέλεξαν να «εξερευνήσουν τον κόσμο», ταξιδεύοντας σε χώρες σε όλες τις Ηπείρους,.
  • Εκτός από τη γεωγραφική θέση των χωρών, ανακάλυψαν σύμβολα (σημαία, εθνόσημα κ.α.)που συνδέονται με την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους, ομοιότητες και διαφορές με τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό, την οικονομία, το πολίτευμα, τη θρησκεία τους και τέλος περιηγήθηκαν εικονικά στα αξιοθέατά τους.

Οι μαθητές έγραψαν?.

Τα ταξίδια ήταν ανέκαθεν μία επιθυμία κοινή σε όλους τους ανθρώπους. Αποτελούν μέσο διαφυγής από την κουραστική ζωή και αποσύνδεσης από την καθημερινότητα. Μέσα από τις εργασίες μας ταξιδέψαμε σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής όπως η Ιταλία, η Ελβετία και η Αίγυπτος. Τα οφέλη που αποκομίσαμε είναι πολυδιάστατα.

Περιπλανώμενοι στα διαφορετικά αυτά κράτη αποκτήσαμε νέες εμπειρίες, διευρύναμε τους ορίζοντες μας και αυξήσαμε τις γνώσεις μας. Γνωρίζοντας τις κουλτούρες, τα αξιοθέατα και τα μοναδικά τοπία και μέρη που προσφέρει ο κάθε τόπος, θαυμάζουμε τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας και ευαισθητοποιούμαστε για την προστασία του πλανήτη μας. Συνειδητοποιούμε τα κοινά στοιχεία των διαφόρων λαών έχοντας έτσι μία ευρύτερη άποψη για την ιστορία του κόσμου. Για παράδειγμα κατά την έρευνά μας εντοπίσαμε ομοιότητες στο ρωμαϊκό και τον αιγυπτιακό πολιτισμό με τον ελληνικό όπως η επιρροή που άσκησε ο Μ. Αλέξανδρος καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του τότε γνωστού κόσμου και ιδρύοντας πολυάριθμες πόλεις σαν την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ακόμα κατακτώντας οι Ρωμαίοι τα Ελλαδικά εδάφη εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα επιβλητικά δημιουργήματα των Ελλήνων κάτι το οποίο αντιλαμβανόμαστε παρατηρώντας τα ρωμαϊκά μνημεία και επιτεύγματα.

Επιπρόσθετα, μέσω των ταξιδιών καταλύονται τα αισθήματα μίσους και έχθρας που μπορεί να τρέφει κανείς για τις ξένες χώρες και κουλτούρες. Αποτελούν έτσι έναν τρόπο καταπολέμησης της ξενοφοβίας και ένωσης των διαφορετικών λαών. Επιπλέον, καθώς συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ατόμου, συμβάλλουν και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του καθενός προσφέροντας αναμνήσεις που αποτυπώνονται με ανεξίτηλη μελάνη στις μνήμες όλων μας. Το ρήμα «ταξιδεύω» είναι συνώνυμο του ρήματος «κερδίζω», αφού με κάθε ταξίδι κερδίζουμε μία πολύτιμη εμπειρία κάτι που μας καθιστά πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους και με περισσότερες γνώσεις. Επίσης, λειτουργούν και σαν αγχολυτικός παράγοντας, γεμίζοντας μας με έμπνευση και ενέργεια και δίνοντας μας, συνάμα, την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους, ανανεώνοντας έτσι τις σχέσεις μας και προσθέτοντας νέες προοπτικές στη ζωή μας.

Συνεπώς, τα ταξίδια είναι άκρως απαραίτητα καθώς επεκτείνουν τα πεδία των γνώσεών μας και κυρίως, διότι συντελούν στη δημιουργία διαπολιτισμικής συνείδησης στις ψυχές μας. Μετά, λοιπόν, από την αναζήτηση και εύρεση των πληροφοριών για όλες αυτές τις χώρες δε μένει παρά να ταξιδέψουμε σε αυτές και να τις ανακαλύψουμε από κοντά.

Δείτε την παρουσίαση των μαθητών ΕΔΩ .

ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση