Εκπαίδευση Mαθητών Λυκείου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής ? CERN, που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, έχει επιλέξει για το 2021, 6 από τα 23 κράτη-μέλη μεταξύ αυτών την Ελλάδα για να εκπαιδεύσει 24 Έλληνες μαθητές που φοιτούν στις τάξεις Α΄ και Β΄Γενικού Λυκείου (δημόσιου ή ιδιωτικού). Πρόκειται για το πρόγραμμα HSSIP (High School Students Internship Programme), το οποίο σκοπεύει να δώσει την δυνατότητα σε νέους μαθητές να εργαστούν οι ίδιοι στο περιβάλλον του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου-CERN. Το πρόγραμμα προσπαθεί να ενθαρρύνει την περιέργεια των μαθητών Λυκείου για μάθηση και να τους παρακινήσει να αναλάβουν μια σταδιοδρομία στην επιστήμη, τη μηχανική ή άλλο θέμα που σχετίζεται με την βασική έρευνα. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα με έξι προσκεκλημένες χώρες ετησίως.
Το CERN δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του Λυκείου να εργαστούν στο διεθνές ερευνητικό εργαστηριακό περιβάλλον, με εργαστηριακή εξάσκηση, δικές τους προτάσεις και ιδέες και παρέχει ένα πρόγραμμα πλαισίων για να αναδείξει την έρευνα του CERN και το πρόγραμμα Gen?ve Internationale.
Ημερομηνίες υλοποίησης προγράμματος για την Ελλάδα: 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το CERN. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει:
α) Τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων μαζί με τους συνοδούς καθηγητές και μέχρι τα 500 CHF/άτομο.
β) Την διαμονή στον ξενώνα του CERN.
γ) Κάρτες γευμάτων για τα εστιατόρια του CERN και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
δ) Εισητήριο διάρκειας 2 εβδομάδων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή της Γενεύης (Ζώνη 10).
Οι 24 μαθητές/-τριες θα συνοδεύονται από δύο Έλληνες καθηγητές/-τριες-συνοδούς.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
??Μαθητές/-τριες Α΄ ή Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου, οι οποίοι έχουν κλείσει τα 16 χρόνια μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 και μεγαλύτεροι
??Δεν προέρχονται από τις τάξεις των τελειόφοιτων, δηλ. από την Γ΄ Λυκείου, κατά την διάρκεια υποβολής της αίτησης
??Βαθμολογίες πάνω από 18 στην Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία, την σχολική χρονιά 2019-2020 και το Α΄τετράμηνο του 2021, καθώς και μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 18.5
??Πιστοποιημένη γνώση Αγγλικών επιπέδου Lower
??Ελληνική υπηκοότητα, μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα (τουλάχιστον τα τρία τελευταία έτη) και φοίτηση σε Γυμνάσιο-Λύκειο της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια
??Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (μόνο για όσους επιλεγούν)
??Δήλωση συγκατάθεσης των γονέων (μόνο για όσους επιλεγούν)
??Συστατική επιστολή από το σχολείο τους (μπορεί να υποβληθεί και στα ελληνικά)
??Σύντομο σημείωμα στα Αγγλικά, μέχρι 200 λέξεις, όπου οι υποψήφιοι θα καταθέτουν γιατί επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα HSSIP
??Ένα βίντεο 1-2 λεπτών, στα Αγγλικά, που ο κάθε μαθητής/-τρια θα παρουσιάζει τον εαυτό του και τους λόγους που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Προθεσμία αιτήσεων συμμετοχής:
Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών που θα προταθούν από τα σχολεία τους, θα πρέπει να υποβληθούν από τις 30 Μαρτίου 2021 έως 10 Απριλίου 2021, ώρα: 15.00. Κάθε σχολείο μπορεί να προτείνει έναν μόνο μαθητή ή μαθήτρια.
Διαδικασία επιλογής:
??Θα ληφθεί μέριμνα να αντιπροσωπεύονται όσο το δυνατόν περισσότερες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γεωγραφική διασπορά), θα τηρηθεί η αναλογία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και η ποσόστωση στον αριθμό των γυναικών (50%, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος).
??Όσοι επιλεγούν, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν όλο το σεμινάριο (δεν επιτρέπονται αφίξεις μετά την έναρξη, αναχωρήσεις πριν την λήξη ή επιλογή διδακτικών ενοτήτων κατά την διάρκεια του σεμιναρίου).
??Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Εμμανουήλ Τσεσμελή, Υπεύθυνο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του CERN, Ευάγγελο Γαζή, Καθηγητή ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ, Σταυρούλα Κώτση, Υπεύθυνη του High-School Students Internship Programme και την Ευγενία Τσιτοπούλου ? Χριστοδουλίδη, φυσικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποκλείεται η δικαστική οδός. Όλοι οι αιτούντες θα ενημερωθούν εγγράφως για το αποτέλεσμα της αίτησης συμμετοχής τους.
Επιπλέον πληροφορίες: κ. Μπαλάσκας
ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter