Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η δραστήρια περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας που αποτελείται από τους καθηγητές Ασημίνα Ταράτσα, Μιχάλη Καϊσίδη, Χρήστο Ασημακόπουλο, Γιάννη Σαραντόπουλο και μεγάλο αριθμό εθελοντών/μαθητών (Καταζάς Νικόλαος, Ναλμπάνη Αργυρώ, Μελάνη Ελευθερία, Νταντάμη Μαργαρίτα, Δορδοκίδης Ευάγγελος, Γαλανόπουλος Ιωάννης, Πρέζα Αλεξάνδρα, Ραπανάκης Δημήτριος, Τζατζιμάκης Στυλιανός κλπ) πραγματοποίησε τα τελευταία δύο σχολικά έτη της «καραντίνας» τις ακόλουθες δράσεις:
Δυο περιβαλλοντικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου «Οικολογικά σχολεία» :
? Ανακύκλωση Ζωής
? Κομποστοποίηση στο σχολείο
Παράλληλα δημιουργήθηκαν επιπλέον ομάδες εθελοντών – μαθητών, οι οποίοι :
? ήρθαν σε επικοινωνία – συνεννόηση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προμήθεια κάδων ανακύκλωσης στο σχολείο.
? μετέφεραν καθημερινά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο) από τους αυτοσχέδιους κάδους ανακύκλωσης που κατασκεύασαν μέσα στο σχολικό χώρο, στις κοντινές γωνίες ανακύκλωσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
? ανέλαβαν τη σύνταξη ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τους γονείς/κηδεμόνες της μαθητικής κοινότητας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.
? συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών.
? συμμετείχαν σε δεντροφύτευση στην περιοχή της Μονής Νταού Πεντέλης.
? κομποστοποίησαν τα φυτικά υπολείμματα του σχολικού κήπου.
? εγκατέστησαν στον κήπο σύστημα στάγδην άρδευσης, για την εξοικονόμηση νερού.
? δημιούργησαν αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στις αίθουσες και βίντεο.
? δημιούργησαν οικολογική σελίδα στην ιστοσελίδα του σχολείου.
? συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δράσεις αειφιρίας των bravo schools.
? επικοινώνησαν με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης «Αγία Παρασκευή» που βρίσκεται μέσα στον χώρο του Δημοκρίτου
Δεν φτάνει μόνο η ενημέρωση ??
Πρέπει να ακολουθεί και η πράξη ??
Share this…