Τετραήμερη εκδρομή Β τάξης στη Θεσσαλονίκη

Αρχηγός ΕκδρομήςΤσακατούρας Χρήστος

Συνοδοί Καθηγητές: Ασημακόπουλος Χρήστος,  Αθανασόπουλος Φίλιππος, Καϊσίδης Μιχάλης, Καραγιάννη Νικολέτα

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

  • Σάββατο 1 Απριλίου : αναχώρηση και μετάβαση στη Θεσσαλονίκη με στάση στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Στο Δίον λειτουργεί το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, ένας υπέροχα σχεδιασμένος αρχαιολογικός χώρος με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο.
  • Κυριακή 2 Απριλίου : επίσκεψη στην πόλη της Έδεσσας , διάσημη στο πανελλήνιο για τους ορμητικούς της καταρράκτες. Περιήγηση στο πάρκο των καταρρακτών και στο Βαρόσι, την παλιά χριστιανική συνοικία της πόλης, που σήμερα διατηρεί αναλλοίωτο το άρωμα περασμένων εποχών στα στενά, λιθόστρωτα καντούνια της, στο βυζαντινό γεφύρι στο πάρκο Κιουπρί, αλλά και στο παλιό τζαμί, το μοναδικό σωζόμενο μουσουλμανικό μνημείο της πόλης. Η επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού έχει σκοπό να γνωρίσει στον/στην μαθητή/τρια την ιστορία της υδροκίνησης από τα προβιομηχανικά εργαστήρια ως τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας των αρχών του 20ου αι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο,  δείπνο.
  • Δευτέρα 3 Απριλίου : Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, την εποχή του σιδήρου, την αρχαϊκή περίοδο, την κλασική περίοδο και τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι μαθητές μπορούν να θαυμάσουν χρυσά διακοσμητικά και αρχαία όπλα από την περιοχή της Μακεδονίας καθώς και τις γειτονικές περιοχές. Σε ξεχωριστή πτέρυγα του μουσείου βρίσκονται τα μοναδικά και άκρως επιβλητικά ευρήματα από τον ασύλητο τάφο του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας τα οποία βρέθηκαν στη Βεργίνα από τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικο το 1977. Εκτίθενται ακόμα και τα οστά του βασιλιά Φιλίππου.    Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο όπου εκτίθενται έργα που παρουσιάζουν τις ποικίλες μορφές της βυζαντινής τέχνης από την εποχή της ακμής μέχρι και την περίοδο που ακολούθησε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο.
  • Τρίτη 4 Απριλίου : Επίσκεψη στα μνημεία της αψίδας του Γαλερίου, της Ροτόντας και στις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας Αχειροποιήτου και της Αγίας Σοφίας.  Η Ροτόντα είναι ένα κυκλικό κτήριο που κατασκευάστηκε τον 4ο μ.Χ αιώνα ως Μαυσωλείο για τον Γαλέριο. Κατά τα βυζαντινά χρόνια μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό ενώ κατά την τουρκοκρατία σε τζαμί, αλλά διασώζονται τα μοναδικής αξίας ψηφιδωτά του 4ου αιώνα. Η εκκλησία της Παναγίας της Αχειροποίητου χτίστηκε κατά τον 5ομΧ αιώνα. Είναι η μόνη εκκλησία στη Θεσσαλονίκη η οποία είναι βασιλικού ρυθμού, η οποία αν και χτισμένη την πρώιμη χριστιανική εποχή, παραμένει άθικτη. Ο ?Άγιος Δημήτριος είναι μια 5κλιτη βασιλική και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με πανέμορφο ψηφιδωτό μωσαϊκό. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται η Κρύπτη, το μέρος όπου μαρτύρησε και πέθανε ο ?Άγιος Δημήτριος. Η Αγία Σοφία είναι μια υπέροχη εκκλησία, η οποία χτίστηκε τον 8ο μΧ αιώνα, ως αντίγραφο της ομώνυμης εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Αγία Σοφία ήταν ο καθεδρικός της πόλης. Η εκκλησία χτίστηκε πάνω από ρωμαϊκά λουτρά. Το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με πανέμορφα μωσαϊκά και τοιχογραφίες της πρώιμης βυζαντινής εποχής. Επιστροφή στο σχολείο περίπου στις 21:30. Τέλος της εκδρομής.
  Φωτογραφίες: Χρήστος Ασημακόπουλος