Πολιτιστικά Προγράμματα στη Μάλτα

Σαράντα (40) μαθητές και πέντε (5) εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ταξιδέψαν στη Μάλτα από 18 έως 22 Μαρτίου στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων:

1. Unesco Μεσογειακές πόλεις-μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 2. Τα ιπποτικά τάγματα των Ναϊτών και των Ιωαννιτών στη Μεσόγειο, Ιερουσαλήμ, Κύπρο, Ρόδο, Μάλτα.

1η ημέρα: Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, άφιξη στη Βαλέτα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και γευματισμός. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή St. Paul bay (παραλία του Αγίου Παύλου), επειδή σε αυτή έφτασε με σπασμένη βάρκα ο Άγιος Παύλος.

2η ημέρα: Επίσκεψη στο παραλιακό ψαροχώρι Marsaxlokk (στα μαλτέζικα σημαίνει νοτιοανατολικός άνεμος). Τον 9ο αιώνα π. Χ. το λιμάνι ήταν Φοινικική αποικία και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν νεολιθικά μνημεία. Εντυπωσιάζουν οι πολύχρωμες βαρκούλες. Την Κυριακή έχει μεγάλη υπαίθρια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα.

Επίσκεψη στην πόλη Μεδίνα, πρώην πρωτεύουσα του νησιού. Η πόλη έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα και κατοικούν απόγονοι ευγενών από οικογένειες Νορμανδών, Σικελών και Ισπανών. Ξενάγηση στο μουσείο των Ιπποτών και παρακολούθηση της ταινίας Knights of Malta.

Επίσκεψη στη διπλανή σύγχρονη πόλη Ραμπάτ, που γιόρταζε τον πολιούχο της Άγιο Ιωσήφ. Η πόλη ήταν όλη σημαιοστολισμένη έγινε λιτανεία και περιφορά του αγάλματος, η μπάντα έπαιζε μουσική και από τα σπίτια έπεφταν χαρτάκια.

3η ημέρα: Περιήγηση στη Βαλέτα. Η πόλη της Βαλέτας έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας από την UNESCO το 1980. Επίσης ψηφίστηκε καθολικά ως «η πόλη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» για το έτος 2018. Ξενάγηση στο Παλάτι του Ιεροεξεταστή. Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος είναι ο κυριότερος ναός των Ιπποτών της Μάλτας κι ένα από τα πιο σημαντικά μπαρόκ κτίρια στην Ευρώπη.Το εσωτερικό του είναι εκθαμβωτικό! Κάθε εκατοστό του καλύπτεται από χρυσό, μάρμαρο ή χρώμα. Ακόμη και το δάπεδο είναι μια “θάλασσα” από τάφους ιπποτών σε χρωματιστό μάρμαρο. Στον ναό φυλάσσονται επίσης οι περίφημοι πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, με τον “Αποκεφαλισμό του Ιωάννη” να δεσπόζει

4η ημέρα: Επίσκεψη στο νησί Gozo, που σύμφωνα με την παράδοση, είναι η αρχαία Ωγυγία. Όπως αναφέρεται στην “Οδύσσεια”, η νύμφη Καλυψώ κρατούσε εκεί τον πολυμήχανο Οδυσσέα για πολλά χρόνια.

5η ημέρα: Αναχώρηση από Βαλέτα. Άφιξη στην Αθήνα και επιστροφή στο σχολείο.

Τέλος εκδρομής.

Αρχηγοί εκδρομής: Κουρεμένου Ναθαλία, Πολυχρόνη Μαρία.
Συνοδοί: Γκρίνια Αθηνά, Ταράτσα Ασημίνα, Τσιάνα Βασιλική  
Φωτογραφίες: Ταράτσα Ασημίνα