Συμμετοχή στο eTwinning

Tο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής αποτελεί μέλος της etwinning Κοινότητας για τα σχολεία της Ευρώπης, υλοποιώντας πρόγραμμα με θέμα : ?Μεσογειακή διατροφή από την ελληνική αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα (The Mediterranean diet from Greco-Roman antiquity to today)?. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Εθνική Υπηρεσία Στήριξης του eTwinning και υλοποιείται στο πλαίσιο της διαδικτυακής αδελφοποίησης του σχολείου μας με το Liceo Statale “P. Calamandrei”, στη Νάπολη της Ιταλίας. Γλώσσα επικοινωνίας : Αγγλικά. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η δραστήρια καθηγήτρια μας Ασημίνα Ταράτσα (ΠΕ14-Γεωπόνος).

Λίγα λόγια για τη Μεσογειακή διατροφή?..

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο αμερικανός φυσιολόγος Άνσελ Κις διεξήγαγε την «Έρευνα των Επτά Χωρών». Επρόκειτο για μια διεξοδική μελέτη του διατροφικού πολιτισμού της Μεσογείου. Τα συμπεράσματα της εργασίας αυτής δημιούργησαν έναν καινούριο όρο, τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή. Αποδείχτηκε επιστημονικά, πως οι πανάρχαιες γαστρονομικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου συνέβαλαν καθοριστικά στο φαινόμενο της μακροζωίας και της ευεξίας. Οι κάτοικοι της Μεσογείου μοιράζονται ένα μυστικό φτιαγμένο από ήλιο και θάλασσα: την τροφή τους. Με το πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκε ένα σοφό και μετρημένο διαιτολόγιο, το οποίο είναι ευεργετικό στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης και πλήθος άλλες.

Η Μεσογειακή Διατροφή, είναι «ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, που μαζεύονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να φάνε, να γιορτάσουν, να μοιραστούν χαρές και λύπες, παραμύθια και θρύλους». Για το λόγο αυτό η UNESCO , αναγνώρισε τη Μεσογειακή Διατροφή «Mediterranean Diet» ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά  της Ανθρωπότητας».

Εργασίες μαθητών/μαθητριών:

 1. The Mediterranean Diet
 2. Mediterranean Diet: food that we consume today due to the discovery of new continents
 3. Εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων με Μεσογειακές Γεύσεις
 4. Ancient meals and eating habits. Part 1: Ancient Greeks
 5. Ancient meals and eating habits. Part 2: Romans
 6. Greek Symposium_Latin – Convivium
 7. Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
 8. A Greek Meal
 9. Greek Recipies
 10. Παραδοσιακές συνταγές
 11. Italian Recipies
 12. Ελληνικές Συνταγές
  14-11-2018: Το 1ο ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής στην Πομπηία                              


Δείτε και βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα ΕΔΩ και ΕΔΩ.