eTwinning 2018-2019

 

Tο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής αποτελεί για δεύτερη χρονιά μέλος της etwinning Κοινότητας για τα σχολεία της Ευρώπης, υλοποιώντας νέο πρόγραμμα με θέμα :  ?Φιλία, σεβασμός, αριστεία στον αθλητισμό και τη ζωή (Friendship, respect, and excellence in sports and in life), σύμφωνα με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού ?.  Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης του eTwinning και υλοποιείται στο πλαίσιο της διαδικτυακής αδελφοποίησης του σχολείου μας με τα σχολεία Agrupamento de Escolas Henriques Noqueira, στην Torres Vedras της Πορτογαλία και το Colegiul National ?Mihai Eminescu? στο Botosani της Ρουμανίας.

Γλώσσα επικοινωνίας : Αγγλικά. Συντονίστρια του προγράμματος είναι η  καθηγήτρια κα Ασημίνα Ταράτσα (ΠΕ88.01-Γεωπόνος).

Λίγα λόγια για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και την αναβίωσή τους στα σύγχρονα χρόνια??.

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ 776 π.Χ.

Η Ολυμπία ήταν γνωστή στον αρχαίο κόσμο για το Ιερό της που ήταν αφιερωμένο στο Δία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βασιλιάς της Ήλιδας, θέλοντας να απαλλαγεί από τις συμφορές που μάστιζαν όλη την Ελλάδα, ζήτησε τη συμβουλή του μαντείου των Δελφών. Η Πυθία τους συμβούλεψε να θεσμοθετήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 776π.Χ διεξάγονται οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτό σηματοδοτεί για μας την αρχή των σημαντικότερων αγώνων του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου. Οι αγώνες γίνονταν κάθε 4 χρόνια και κατά τη διάρκεια τους οι πόλεις-κράτη τηρούσαν εκεχειρία.Τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν οι αγώνες δρόμου, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, το πένταθλο και οι αρματοδρομίες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτρεπόταν να πάρουν μέρος μόνο οι ελεύθεροι Ελληνες. Οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, αλλά ούτε και να παρακολουθούν. Οι κριτές των αγώνων ονομαζόταν Ελλανοδίκες. Το μοναδικό έπαθλο για τον πρώτο νικητή ήταν ένα στεφάνι από αγριελιά, ο κότινος.

ΑΘΗΝΑ 1896 μ.Χ.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο μήνυμα ειρήνης, ενότητας και φιλίας των λαών. Οι αγώνες της Αθήνας έβαλαν τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική εκδήλωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη. Από τότε οι αγώνες διεξάγονται σε διαφορετικές χώρες της γης. Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες έλαβαν μέρος 245 αθλητές από 13 χώρες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας συμμετείχαν αθλητές, 5500 προπονητές και συνοδοί από 202 χώρες.

ΠΙΕΡ ΝΤΕ ΚΟΥΜΠΕΡΤΕΝ

Αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται ο Γάλλος Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έδιναν τη δυνατότητα στους νέους όλου του κόσμου να αναπτύξουν αρμονικά σωματικές, ψυχικές και πνευματικές αρετές. Επιπλέον, οι  Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελούσαν μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτυχθούν δυνατοί δεσμοί φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Ο Κουμπερτέν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σκοπό αυτό και τελικά κατόρθωσε να τον πετύχει.

Όταν ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν πρότεινε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, διατύπωσε ορισμένα ευγενή ιδεώδη.

 «Αυτό που έχει σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή . . . Αυτό που έχει αξία δεν είναι η επικράτηση, αλλά το ?ευ αγωνίζεσθαι?».

Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι η ευγενής άμιλλα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση καλού χαρακτήρα, καθώς και να προαγάγει τη σωστή κρίση και την ορθή διαγωγή. Μάλιστα μίλησε για τη ?θρησκεία του αθλητισμού?. Πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να διδάξουν τους ανθρώπους να ζουν ειρηνικά?…

Εργασίες των μαθητών