Σύνθετο εργαστηριακό περιβάλλον με χρήση πολυμέσων (Σ.Ε.Π.)

Φυσική » Σύνθετο εργαστηριακό περιβάλλον με χρήση πολυμέσων (Σ.Ε.Π.)
articles_el_sep_Th_dyn02-420x240
Το λογισμικό “ΣΕΠ : Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον” αποτελείται από δυο ανοιχτά εικονικά εργαστήρια: το “Εργαστήριο Θερμότητας” και το “Εργαστήριο Θερμοδυναμικής“. Παράλληλα, με τα εργαστήρια αυτά, προσφέρεται μια επιλεγμένη σειρά θεμάτων πολυμέσων, που άπτονται της τεχνολογίας και των καθημερινών εφαρμογών. Στο πλαίσιο του λογισμικού, τα εικονικά πειράματα και το πολυμεσικό υλικό είναι διαρθρωμένα, νοηματικά και οπτικά, σε τρεις διακριτούς χώρους: α. το εικονικό εργαστήριο θερμότητας
β. το εικονικό εργαστήριο θερμοδυναμικής
γ. την εικονική βιβλιοθήκη που περιέχει το πολυμεσικό υλικό.
Κάθε ένα από τα δυο εικονικά εργαστήρια αποτελούν και ένα προσομοιωμένο μικρόκοσμο της φυσικής επιστήμης. Το κάθε εικονικό εργαστήριο εξαρτάται, στον τρόπο λειτουργίας του, από τον εκπαιδευτικό ή τον μαθητή στον οποίο αναφέρεται. Αναφερόμενο στον εκπαιδευτικό, διατίθεται όλο το υλικό (όργανα, συσκευές, κλπ) για τη σύνθεση του εικονικού πειράματος. Ο εκπαιδευτικός επιλέγει τα εικονικά όργανα, και είτε συνθέτει ο ίδιος την πειραματική διάταξη, είτε απλώς διαθέτει τα εικονικά όργανα στον μαθητή, ώστε ο τελευταίος να συνθέσει την εικονική διάταξη. Έτσι, ο μικρόκοσμος, δεν είναι προκατασκευασμένος, ούτε αυστηρά συγκεκριμένος, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί είτε από τον εκπαιδευτικό, είτε και από το μαθητή, εφόσον ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που προσδίδει στη διδασκαλία. Ιδιαίτερο βάρος στο εικονικό εργαστήριο αποδίδεται στη δημιουργία και την ερμηνεία από τον μαθητή των γραφικών παραστάσεων. Από την άποψη της οπτικής απεικόνισης του, των χειρισμών και των λειτουργιών στο εσωτερικό του, το εικονικό εργαστήριο προσφέρει αξιοπιστία κατά την αναπαραγωγή των φυσικών φαινομένων και σε μεγάλο βαθμό πιστότητα των πειραματικών δραστηριοτήτων και ρεαλιστική απόδοση τους.
Στο σχολείο μας πραγματοποιείται εργαστηριακή άσκηση με το Σ.Ε.Π. στα πλαίσια της Φυσικής Θετικών Σπουδών της Β? Λυκείου.
Κατεβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του μαθητή ΕΔΩ.
ΚοινοποίησηShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση