Δελτίο Τύπου: Κατασκευή αυτοσχέδιου κομποστοποιητή

Στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής της Α? Λυκείου «Γεωλογία ? Διαχείριση Φυσικών Πόρων», αποφασίστηκε η κατασκευή ενός αυτοσχέδιου κομποστοποιητή, από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με τη διδάσκουσα καθηγήτρια.

Στόχος:

  • να έρθουν οι μαθητές σε άμεση επαφή με τα στοιχεία της φύσης, όπως με φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, θάμνους, έδαφος
  • να εξοικειωθούν με την αναγνώριση δέντρων και θάμνων
  • να ενημερωθούν για τεχνοτροπίες κήπων και τις αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου
  • να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε διαδικασίες ανακύκλωσης απορριμμάτων φυτικής προέλευσης, ενσωματώνοντας στις καθημερινές τους συνήθειες πρακτικές που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος
  • να ενημερωθούν για τα οργανικά λιπάσματα και την ευρύτερη αξία και χρήση της βιομάζας

Τέχνημα : η κατασκευή ενός αυτοσχέδιου κομποστοποιητή, όπου θα γίνεται η συλλογή υπερώριμων καρπών και πεσμένων φύλλων από τα δέντρα του κήπου, φλούδια από το κολατσιό των μαθητών (π.χ. μπανανόφλουδες, υπολείμματα από μήλα κι άλλα φρούτα), καθώς και οικιακά φυτικά απορρίμματα των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν : ξύλινες παλέτες, μεταλλικές γωνίες και πρόκες για τις ενώσεις, χοντρό μαύρο πλαστικό για προστασία από τη βροχή, μεγάλες πέτρες που είχαν περισσέψει από την κατασκευή  της μάντρας του περιβάλλοντα χώρου, για στήριξη.

Η διαδικασία:

Αρχικά, οι μαθητές γνώρισαν με την καθοδήγηση της καθηγήτριας γεωπόνου, τα είδη των φυτών του σχολικού κήπου.

Στη συνέχεια έσκαψαν με ιδιαίτερο ζήλο τον χώρο για τα «θεμέλια», έφτιαξαν την κατασκευή,  καθάρισαν με εργαλεία τους διαδρόμους και τον κήπο από τα ξερά φύλλα και τα πεσμένα υπερώριμα φρούτα, τα οποία στη συνέχεια έριξαν μέσα στον κομποστοποιητή.

Παράλληλα είχαν την πρωτόγνωρη -για αρκετούς- εμπειρία να γευτούν απ? ευθείας από τα δέντρα μήλα και ρόδια, που είχαν ωριμάσει εκείνη την εποχή.

Προϊόν : οργανικό λίπασμα (κομποστ), με το οποίο θα λιπαίνονται τα καρποφόρα δέντρα του σχολικού κήπου και οι αειθαλείς καλλωπιστικοί θάμνοι που πλαισιώνουν τα παρτέρια.

 Απήχηση της δράσης :

Οι μαθητές που επέλεξαν το μάθημα «Γεωλογία ? Διαχείριση Φυσικών Πόρων», αποτέλεσαν το παράδειγμα και ευαισθητοποίησαν ολόκληρη τη σχολική κοινότητα στη κατηγοριοποίηση των απορριμμάτων και ιδιαίτερα στη διαλογή και αξιοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής κ. Αναστασίου Αθανάσιο, τους Υποδιευθυντές  κ. Μπαλάσκα Α. και κα Στάθη Σ., καθώς και την κα Χαροκόπου Αλεξία που μας υποστήριξαν στην προσπάθειά μας.

Η διδάσκουσα καθηγήτρια

Ασημίνα Ταράτσα

Share this…

Αφήστε μια απάντηση