Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ

LA CHANDELEUR – Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ

Οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου των Γαλλικών εόρτασαν και εφέτος την Εορτή της Κρέπας- La Chandeleur, αναζητώντας μύθους και παραδόσεις που συνδέονται με αυτό το γαλλικό έθιμο. Εκπόνησαν εργασίες σε ψηφιακή μορφή (αφίσες, power point) και δημιούργησαν πόστερς για την αίθουσα τους.

Η εορτή έκλεισε απολαμβάνοντας γλυκές κρέπες που προετοίμασαν οι μαθητές ακολουθώντας την παραδοσιακή γαλλική συνταγή!

Η γνωριμία με έθιμα, χριστιανικές και γαστρονομικές παραδόσεις του γαλλικού πολιτισμού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Αποσπάσματα από τις εργασίες των μαθητών.

«Η λέξη κρέπα είναι γαλλικής προέλευσης και προέρχεται από την λατινική λέξη ‘’crispa’’ που σημαίνει ‘’ κατσαρή’’. Όπως αναφέρουν οι έρευνες των ιστορικών, η κρέπα χρονολογείται περίπου 7.000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού. Έμοιαζε περισσότερο με παχιά τηγανίτα, παρασκευασμένη από ένα είδος ζύμης το οποίο έφτιαχναν από τον θρυμματισμό ορισμένων σπόρων τους οποίους ανακάτευαν με νερό. Μια επίπεδη, ζεστή πέτρα έπαιζε το ρόλο του τηγανιού. Η σύγχρονη κρέπα κάνει την εμφάνισή της στη Βρετάνη, γύρω στον 13ο αιώνα με την καλλιέργεια του φαγόπυρου από τους Σταυροφόρους που επέστρεφαν από την Ασία. Αργότερα, αντικαθίσταται το φαγόπυρο με την άφιξη του λευκού σιταριού, προστίθενται τα αυγά και το γάλα.» (Α1: Γούλα Ρ, Δημαράκη Κ., Ανυφαντής Α., Βλαχοπάνος Ι., Γεωργακόπουλος Κ., Καμάρης Ι., πληροφορίες και δημιουργία poster)

«Σύμφωνα με τον μύθο, η δούκισσα Άννα της Βρετάνης κάποτε χάθηκε στο δάσος και την βρήκαν κάποιοι χωρικοί που ήθελαν να την περιποιηθούν, έτσι άναψαν φωτιά και της ετοίμασαν κρέπες από φαγόπυρο). Η δούκισσα λάτρεψε τις κρέπες και όταν επέστρεψε στο παλάτι της ζήτησε α π ό τον μάγειρα να τις φτιάξει.»(Β2: Καπετανγιαννόπουλος  Ι., δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης)

«Οι Χριστιανοί εορτάζουν κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, τη στιγμή που ο Ιησούς παρουσιάστηκε στο ναό, 40 ημέρες μετά τη γέννησή Του. Η γιορτή της παρουσίας του Κυρίου, συνοδευόταν άλλοτε από λιτανεία με αναμμένα κεριά. Αυτό εξηγεί το σημερινό όνομα αυτής της γιορτής, που προέρχεται από το λατινικό καντελόρουμ (candelorum) και σημαίνει κερί. Τα κεριά που ευλογούνταν στην Υπαπαντή, φυλάσσονταν προσεκτικά από τους πιστούς, αφού πίστευαν ότι τους προστάτευαν από κάθε κίνδυνο.» (Α4: Τύπα Α., δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης)

Οι εργασίες εκπονήθηκαν από τους μαθητές

Α1: Γούλα Ρ, Δημαράκη Κ., Ανυφαντής Α., Βλαχοπάνος Ι., Γεωργακόπουλος Κ., Καμάρης Ι. (πληροφορίες και δημιουργία poster)

Α2:Κοτσόλης Α., δημιουργία ψηφιακής αφίσας

Α4: Τύπα Α., δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης

Β2: Καπετανγιαννόπουλος  Ι., δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης

Β3: Μπεκιάρη Α., Πικούνη Ε., Σανδραβέλη Ε., δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης & Ιονίτσα Α., Μυλωνά Α.,  δημιουργία poster

Share this…